banderolli

15. Mustan ja Valkoisen Teatterifestivaali

15. Mustan ja Valkoisen Teatterifestivaali Imatralla 6.-10.6.2018

Festivaalin taiteellinen johtaja on Kamran Shahmardan
Seuraa sosiaalista mediaa ja nettisivuamme.

Festivaalin pääohjelma on kulkaistu ja liput ovat myynnissä Ticketmasterissa. Koko ohjelma julkaistaan toukokuussa.

 

KESKIVIIKKO 6.6

20.00 Cafè Idiot
Ballet Moscow (Venäjä)
Kulttuuritalo Virta, Karelia-sali
Kesto: 80 min
Liput 10.5 saakka 28€ – 36€, 11.5. alkaen 32€ – 40€. Osta lippu

Muutama vuosi sitten Imatralla suuren suosion saanut Ballet Moscow tuo tänä vuonna Imatralle vuonna 2016 Venäjän korkeimman teatteripalkinnon Kultaisen naamion voittanut tanssiesityksen ”Cafè Idiot”. Cafè Idiot on Ballet Moscowin ja Sasha Pepeljajevin, Venäjällä ja Euroopassa tunnetun nykytanssikoreografin yhteistuotanto. Sasha Pepeljajev tunnetaan hyvin myös Suomessa. Hän on ohjannut useita tuotantoja Aurinkobaletissa.

”Cafè Idiot” on kokoelma kuvia, ideoita ja heijastuksia Dostojevskin romaaniin ”Idiootti” pohjautuen. ”Cafè Idiot” on erinomainen esimerkki visuaalisesta teatterista. Katsoja ei tunnista ”Idiootin” juonta, mutta ymmärtää siinä esiintulevat ajatukset ja tunteet. Samoin henkilöhahmot eivät ole suoraan tunnistettavissa, mutta heidän kaksijakoisuutensa paljastuu. Kaksijakoisuus on läsnä myös teoksen nimessä. ”Cafè Idiot”, mikä on nimetty sekä kuuluisan venäläisen romaanin mukaan, että kunnianosoituksena Pina Bauschin luomalle ikoniselle visuaaliselle teatteriesitykselle ”Café Müller”.

Theatre Ballet Moscow on innovatiivinen tanssiryhmä, jossa ainutlaatuinen taiteellinen visio nousee kahden suuntauksen -nykytanssin ja baletin-  liitosta.

Koreografia ja lavastus: Sasha Pepeljajev (Russia-Estonia)
Musiiikki Nik Baertsch (Switzerland) and some hit sings from the past
Pukusuunnittelu: Sergey Illarionov (Russia)
Valosuunnitelu: Andrey Rebrov (Russia)
Text performance: Magoga Machulskaya (Russia)
Dance performance: contemporary dance cast of the Theatre Ballet Moscow

TORSTAI 7.6

19.00 Moraali
Ugala Teatteri (Viro)
Teatteri Imatra
Kesto: 90 min
Liput 10.5 saakka 14€ – 20€, 11.5. alkaen 17€ – 23€. Osta lippu
yli 14-v

Musiikkinäytelmä  “Moraali” antaa humoristisen näkemyksen teinien aivosolujen väliin, yrittäen ymmärtää, minkälainen on se “oikea teini”? Yksi muusikko, kaksi näyttelijää, 30 roolia, puolitoista tuntia rajua menoa, minkä lopussa näyttelijät ovat antaneet kaikkensa ja yleisölle tulee tunne, aivan kuin he olisivat käyneet rock-konsertissa. Tätä Tanskan teatteriryhmän Mungo Parkin luomaa provosoivaa teatteritekstiä on esitetty hyvin menestyksekkäästi  monissa Euroopan maissa.

Ugala on omaan näytelmäänsä sisältänyt virolaisen suositun räppärin Mart Rauban eli MC Lordin, sekä  Kali Briis Bandin ja vonKuuskina esiintyvän muusikon ja säveltäjän Kaarel Kuusin. Tässä näytelmässa ei kierrellä asioita. Asiat sanotaan suoraan ja niistä puhutaan niin kuin ne ovat.

Ohjaus: Marika Palm,
Näyttämöllä:  Adeele Sepp, Rait Õunapuu ja Kaarel Kuusk
Lavastus ja valot: Kristjan Suits
Pukusuunnittelu:  Neoon Must,
Laulujen sanojen käännös: MC Lord
Musiikkisuunnittelu: Kaarel Kuusk
Koreografia: Evelyn Uisk
Valokuvat: Gabriela Mägi

PERJANTAI 8.6

19.00 Omanlaesie
Kajaanin kaupunginteatteri (Suomi)
Teatteri Imatra
Kesto: 60 min
Liput 10.5 saakka 14€ – 20€, 11.5. alkaen 17€ – 23€. Osta lippu

Lämminhenkinen ja huumorinkohottama kiertoajelu kainuulaisten ilmiöiden ja heimoluonteen seisakkeille. Tulemme tapaamaan Kainuussa syntyneitä ja junantuomia, pois lähteneitä ja palanneita, eläviä, kuolleita ja vielä syntymättömiä. Kaikki yhtä omanlaisiaan. Vaikka esityksen aikana kohtaamamme henkilöt ovatkin kytköksissä Kainuuseen, käsittelee esityksen pohjasävel meitä kaikkia koskettavia kysymyksiä identiteetin rakentumisesta, juurista ja kotiseudun merkityksestä niille.

Esityksen käsikirjoituksesta ja musiikista vastaa kajaanilaislähtöinen, Rakkaudesta -esityksessäkin katsojat hurmannut musiikki- ja teatterimies Jari Rättyä.

Ohjaus Sanna Heikkinen
Näyttämöllä: Sonja Pakalén, Helka-Maria Kinnunen ja Jari Rättyä.
Bändissä: Henri Pyy, Pentti Tolvanen, Laura Hiltunen ja Jari Rättyä.
Valokuvat: Jani Liimatta

LAUANTAI 9.6

16.00 Gobo. Digital Glossary
Akhe Engeneering Theatre (Venäjä)
Teatteri Imatra
Kesto: 60 min
Liput 10.5 saakka 18€ – 23€, 11.5. alkaen 20€ – 25€. Osta lippu

Näytelmä-laboratorio ”Gobo. Digital glossary” on kokoelma installaatioita ja miniesityksiä yhdessä osassa.” Hauskassa visuaalisessa esityksessä näette sirkusta ja klowneriaa.
Selkeä rakenne luo katsojassa tunteen Gobosta (ei-olemassaolevasta sankarista kuten Beckettin Godo, mutta näytelmän kirjoittajat eivät tarkoittaneet tätä ilmiselvää yhteyttä) sellaisena kuin me (yleisö) sen näemme – naiivina ja haavoittuneena. Pateettisena ja epätoivoisena. Tunteellisena ja hätäisenä. Nähdäksemme Gobon paremmin meidän täytyy katsoa sitä tarkkaan valittujen objektien kautta. Näiden objektien annetaan ironisesti itse puhua Gobosta ja ne ovat klassinen esimerkki Ei-mistään. Niinpä ilmassa pyörivän, kuvitteellisen, valtavan kellon viisari kutsuu ylpeästi itseään ”Sankarin viivaksi” ja räjähtänyt sydän ”Sankarin kärsimykseksi”.   Tästä julkeudesta hurmaantuneille näyttelijöille jää ei-mitään sen kulkiessa objektien rinnalla ja matkiessa niiden peliä. “Sanaston” koko rakenne on siten muutettu malliksi: kopioksi, jolla ei ole originaalia. Tämä esitys jättää meille – ei absurdia, ei farssia, vaan mysteerin! 

Ohjaus: Yana Tumina
Näyttelijät: Maksim Isaev, Pavel Semchenko.
Objektit: Maksim Isaev, Pavel Semchenko
Video: Michailov Oleg, Maria Nebesnaya
Valot: Vadim Gololobov
Ääni: Andrey Sizintsev

19.00 Moscow Boys
Theatre L´Atelier (Venäjä)

Kulttuuritalo Virta, Karelia-sali
Kesto 70 min
Liput 10.5 saakka 20€ – 27€, 11.5. alkaen 25€ – 30€. Osta lippu

Klovnimainen riemu ja mykistävä taituruus yhdistyvät, kun monilahjakkaista virtuooseista koostuva kvartetti livistää ohjaajansa kriittisen silmän alta ja aloittaa musiikillisen matkan Tšaikovskista Justin Timberlakeen, valssista latinoon. Tämä yksinkertainen tarina saa uusia ulottuvuuksia poikien yhdistellessä eri tyylilajeja ja taitojaan, tutkiakseen instrumenttiensa loputtomia mahdollisuuksia ja luodakseen musiikillista historiaa.

Odotettavissa on rajatonta energiaa ja hämmästyttävää lahjakkuutta – monenkirjava, huvittavan oikukas ja yllätyksellinen musiikkiteatteri.

About the company: Moscow Theatre L’Atelier is a producing company founded in 1993 by Elshan Mamedov who is now its artistic director. Mr Mamedov is PhD in art history. The main repertory is based on modern plays of French, U.S. and British playwrights. The actors who participate in the shows are Russian theatre and cinema\TV stars.

In 2012 the artistic director Elshan Mamedov and choreographer Igor Orshulyak brought up a new format of the musical show, which combines music, dance, pantomime, tricks. They called it ”Tapeur-show”. A casting process that lasted for several months left 4 candidates out of 90. After 3 years of success in Russia, the second show with the same cast was created and called ”MoscowBoys”.

Esiintyjät: Andrey Chaporov alttoviulu,  Alexey Zavgorodniy, Pavel Tsvetkov viulu, Grigory Goryachev sello.
Idea ja Tuottaja: Elshan Mamedov
Ohjaus ja koreografia: Igor Orshulyak
Valokuvat: Ekaterina Tsvetkova

World premiere – Edinburgh Fringe festival 8-29 August 2016


SUNNUNTAI 10.6

18.00 ON A STRING – Sibeliusta asenteella
Tervamäki – Martin – Pensola – Kärkkäinen (Suomi)

Kulttuuritalo Virta, Karelia-sali
Kesto 90 min (väliaika)
Liput 10.5 saakka 20€ – 30€, 11.5. alkaen 26€ – 37€ Osta lippu

Illan ensimmäisessä osassa esitetään Kaari Martinin soolo: Korppi ja Kello, Minna Tervamäen ja Minna Pensolan duetto, jonka ensi-ilta tulee olemaan Imatralla, sekä pianisti Heini Kärkkäinen Sibelius Puusarjalla.

Illan toisessa osassa esitetään tanssiesitys On a String. Tähtitanssija Minna Tervamäen ja nykyflamencon edelläkävijän, koreografi Kaari Martinin tanssiteos On a string on tulkinta Sibeliuksen viulukonsertosta. Teoksessa kohtaavat perinne ja nykyisyys, suomalaisuus ja kansainvälisyys sekä herkkyys ja demonisuus.

Naiset lähestyvät Sibeliusta flamencon musikaalisuuden ja herkkyyden sekä nykybaletin ilmaisukeinojen kautta. Heidän mukaansa Sibeliuksen viulukonsertto puhuttelee, koska se on suora ja rehellinen, ja siinä on ajatonta kapinallista asennetta. Teos kuullaan ja nähdään neljän naisen tasavahvana tulkintana: tanssijoiden lisäksi lavalla ovat viulussa Minna Pensola ja pianossa Heini Kärkkäinen. Sibeliuksen viulukonserton kesto on 33,5 min.

Koreografia ja tanssi: Kaari Martin, Minna Tervamäki

Viulu: Minna Pensola
Piano: Heini Kärkkäinen
Musiikki: Jean Sibelius, Viulukonsertto d-molli, opus 47.
Pukusuunnittelu: Erika Turunen
Valosuunnittelu: Mikko Linnavuori
Maskeeraus: Kaisu Hölttä
Kuvat: Kim Laine

Festivaalin taiteellinen johtaja on Kamran Shahmardan
Seuraa sosiaalista mediaa ja nettisivuamme.

Tapaamisiin 5.-10.6.2018