16. Black & White Theatre Festival

16. Black & White Theatre Festival 4.-8.6.2019

Teatteria, tanssia ja sirkusta ympäri maailman

16. Black & White Theatre Festival on päättynyt. Festivaalin avasi Imatran apulaiskaupunginjohtaja Kaisa Heino. Haluamme kiittää kaikkia esiintyjiä, teattereita, talkoolaisia ja erityisesti kaikkia katsojia, jotka odottavat joka vuosi yhtä Mustan ja Valkoisen Teatterifestivaalia. Tänä vuonna teatterisaleissa kävi katsomassa esityksiä taas runsaasti yleisöä. On todella hienoa kuulla kiitossanoja katsojilta. Heidän tukensa ja hymynsä lämmittävät mieltämme.
Suuret kiitokset teille kaikille yhteistyökumppaneille, jotka olette tukeneet festivaalia. Ilman teitä festivaalin järjestäminen olisi ollut mahdotonta.
17. Black and White Theatre Festival järjestetään Imatralla kesällä 2020. Seuraa nettisivuamme ja sosiaalista mediaa.

Taiteellinen johtaja,
Kamran Shahmardan

Vuoden 2019 teema on  ”Tunteiden kirjo – sielun lääke”.

Koko Mustan ja Valkoisen Teatterifestivaalin ohjelma ON NYT JULKAISTU

Tulosta ohjelma A4
Käsiohjelma_2019_L3
Käsiohjelma_2019_kannet_L3

TIISTAI 4.6

15.00 ROC-IT SHOWRoc (Saksa)
Koskenparras, 45 min

ROC IT

The Roc-It Show – Roc Tule katsomaan miestä, jolla on rautanyrkki. Toiselta nimeltään siis Ihmiskuutiopää. Eniten taipuva käärmeihminen. Kenny – tulta syövä kana. Maailman ainut täyspuhallettava poika. Ja paljon muita vaarallisia ja hauskoja stuntteja. Tämän kaikenikäisille tarkoitetun shown, jota et ikinä unohda, esittää ystävällinen kummajainen – naapurisi ROC ROC IT.

17.00 ROBUST LAND – Beautiful Xiuzhou, Excellent Life.
 Modern Civilian Art Exhibition of Xiuzhou. Taidenäyttelyn avajaiset (Kiina), Imatran taidemuseo

mjao
18.00 The Acro-Polka Show, The Kalashnikov Band, (Saksa)
Koskenparras ( 40 min)

Kalashnikov band, street

The Acro-Polka Show – The Kalashnikov Band Kabaret Kalashnikovin bändi esittää räiskähtävän variaation balkanilaisia rytmejä maustettuna parhailla akrobaattinäytteillä katushowssaan, joka on pala täyspitkästä esityksestä ja toimii täydellisenä maistiaisena – sillä tulet haluamaan sitä lisää!

19.00 PIEDRA, Cielo rasO Dance Company (Espanja)
Festivaalin avajaiset,
Teatteri Imatra
Liput 23€ / 18€ Osta lippu

Piedra (Kivi) on esitys, jossa kolme tanssijaa tutkii vastarintaa, valloitusta ja tappiota. Kehon julma kovuus ja murtumispiste, joka odottamatta yllättää. On lähes varmaa, että jossain vaiheessa prosessia jonkin on jakaannuttava, saaden meidät jatkamaan, jättäen taaksemme sen mitä joskus olimme mutta emme ole enää, emmekä tule enää koskaan olemaan.

Cielo rasO on muuntautumishaluisista tanssijoista koostuva nykytanssiryhmä, joka keskittyy kehoon, liikkeeseen ja ihmisyyteen uskollisen ja rehellisen työskentelyn kautta. Ryhmällä on omalaatuinen tyylinsä joka luo esityksiin tunnistettavan sinettinsä, sekä uudenlainen, uskalias ja persoonallinen liikekieli. Ryhmä on perustettu vuonna 2009, ja se on kiertänyt esiintymässä Espanjassa, Ranskassa, Brasiliassa, Meksikossa, Argentiinassa ja Panamassa.

Tanssijat: Ainhoa Usandizaga Estarloa, Emma Riba Santuré, Víctor Fernández Durán Assistant Ohjaajan assistentti Gabriel F.
Valosuunnittelu: Sergio García
Puvut: Amalia Elorza
Tuottaja: Igor Calonge
Sculpture: Beatriz Churruca
Ohjaus: Igor Calonge

KESKIVIIKKOI 5.6

15.00 EL DJABOLODjuggledy, (Saksa),
Koskenparras (40 min)

Eldjabolo, djuggledy_street

El Diabolo – Djuggledy Saksalainen jonglööri Jan Manske DJuggledy on virtuoosimaisen lahjakas jonglööri, jolla on aivan omanlainen lähestymistapa yleisöön ja pitkä kokemus osallistumista kansainvälisille festivaaleille ja tapahtumiin yli 35 maassa vuodesta 2000. Viihdyttäjä, jonglööri ja showman Berliinistä esittää palkintoja saaneen katuesityksensä El Diabolon – energiatäytteisen shown paukkuvilla soinnuilla, komedialla ja taiteellisella lahjakkuudella!

17.00 THE ACRO-POLKA SHOW, The Kalashnikov Band (Saksa),
Koskenparras (40 min)

19.00 HOLOCAUST CABARET / JOHN DEMJANJUKIN OIKEUDENKÄYNNIT
Ilya Moschitskiyn itsenäinen projekti
Teatteri Imatra
Kesto: 110 min (ei väliaikaa)
Liput 18€ / 25€ Osta lippu
Esityksessä on suomen- ja englanninkielinen tekstitys.

Teoksen lähtökohtana on kanadalaisen dramaturgin Jonathan Garfinkelin kirjoittama näytelmä, joka perustuu  todelliseen, 30 vuotta kestäneeseen oikeusprosessiin, jossa Demjanjukia syytettiin yhteistyöstä natsien kanssa.  Yhdysvaltojen kansalaista, ukrainalaislähtöistä John Demjanjukia syytettiin ja loppujen lopuksi tuomittiin syylliseksi 28 060 vangin murhasta natsileirillä. Otaksuttiin, että Demjanjuk oli itse asiassa tunnettu vartija ”Iivana Julma”, joka päätyi historiaan kaikista julmimpana Majdanekin, Sobiborin ja Flossenbürgin keskitysleirien pyövelinä.

Kuolemantuomio, sen mitätöinti, uusi tuomio viideksi vuodeksi vankeutta – tämän rikostutkinnan kaikki ristiriidat, sen kesto ja kaikki dramaattiset absurdiuden saavuttaneet käänteet, ovat osoittaneet kyseisen  dokumentin sopivaksi pohjaksi teatterille.

Ilya Moschitsky esittelee Garfinkelin teosta sarkastisena showna, jossa viitataan sekä Bertolt Brechtin eeppisen teatterin perinteisiin, että kabaree-tyylilajiin. Kyseinen näkemys viitaten Demjanjukin tarinaan johtuu myös oudosta tosiasiasta: tuomioistuimen istuntoja varten viranomaiset vuokrasivat teatterisalin ja lähettivät oikeusistunnon televisiossa reality-showna.
Näytelmää on esitetty Yhdysvalloissa ja Saksassa. Venäläinen ensi-ilta oli vuonna 2017.
Esitys on voittanut Pietarin teatteripalkinnon ”Proryv” (paras ohjaus, paras näyttelijä).
Dramatisointi: Jonathan Garfinkel
Ohjaus: Ilya Moschitsky
Säveltäjä: Dmitriy Saratskiy
Näyttelijät: Iosif Koshelevich, Philipp Mogilnitskiy, Andrey Kondratyev, Anastasiya Balueva, Anastasia Kipina, Alisher Umarov
Muusikot: Piano – Jaroslav Obraztsov, Rummut – Stepan Vasilyev, Basso – Anna Zavorina, Trumpetti – Aleksandr Shcherbakov

TORSTAI 6.6

9.30 KAIKKI YHDESSÄ, Pikku Aasi (Suomi)
Rajapatsaan piväkoti (30 min) Yksityinen esitys

KAIKKI YHDESSÄ juliste 6-6-2019IMATRA

17.00 MYSTERYGiraffe Royal (Viro),
Koskenparras (45 min)
Giraffe Royal, katu

”Giraffe Royal”-teatteri on ainutlaatuinen ja toisin kuin mikään muu, heidän työnsä yhteinen perusta juurtuu karnevaalin mystiseen perinteeseen, joka antaa uskomattoman sisäisen vapauden.”Giraffe Royal” on työskennellyt visuaalisen teatterin tyylillä yli vuosisadan. Ryhmän luovan menetelmän ytimessä on klovneriaa, kansanperinnettä, pantomiimia, rituaalitanssia, miekkailevien miekkojen teknistä hallintaa, katuteatteria – niitä harvinaisia ​​genrejä, jotka ilmentävät ammatin olemusta. Näiden taitojen hallitseminen yhdessä nykyaikaisen modernin tuotannon kanssa on juuri se salaisuus niiden hämmästyttävän vahvasta vaikutuksesta yleisöön.
Esiintyjät: Stanislav Warkki, Larissa Lebedeva, Anna Warkki

19.00 KABARET KALASHNIKOV (SAKSA)
Villi Vodka Varietee
”THE WEDDING SHOW”
Teatteri Imatra
Kesto: 70 min
Liput 18€ / 25€ Osta lippu

The Wedding Show on riemukas, taiteellisesti korkeatasoinen show, joka rikkoo räväkästi eri taiteenalojen tyylilajeja, live-musiikkia ja komediaa kansainvälisten sirkus- ja katutaiteilijoiden esittämänä.

’Eräs yö Hoodlivnitzin pikkukaupungissa. Jossain idässä, kaukana, kaukana täältä. Tämä on paikka, jossa tangoa ja polkkaa tanssitaan, jossa taistellaan ja rakastetaan, jossa yö kestää niin kauan kuin on vodkaa tarjolla. Ja vodkaa on. Aina!  Kaikki muu on arvaamatonta: venäläiset akrobaatit kiedottuna New Yorkin freak-shown pauloihin, Berliner Schnauze suutelemassa brittiläistä huumoria ja ranskalainen improvisaatio houkuttelemassa puolalaista contortionistia – vaiko päinvastoin?’ Vahvat balkanin rytmit ja päihdyttävä taiteellisuus kuljettaa yleisöä. Tarjolla siis anarkistinen show, fantastinen sekoitus suoraan Berliinin Undergroundilta!

Ryhmä Kabaret Kalashnikov perustettiin vuonna 2010 uutena varietén muotona. Se yhdistää sirkusmaailman huipputason taitavuuden ja katuesitysten vuorovaikuttavuuden. Vodkabaari tarjoaa täydellisen näyttämön hervottomille hahmoille, koomisille kohtauksille ja tajunnan räjäyttävälle sirkustaiteelle. Ryhmän esitykset ovat anarkistisia, täynnä jännitystä, järjettömiä yllätyksiä ja balkanilaisia rytmejä, jotka eivät päästä yleisöä otteestaan.

PERJANTAI 7.6

14.00 ROC IT SHOW, Roc, (Saksa),
Koskenparras (45 min)

16.00 CRAZY CREWMr Pejo’s Wandering Dolls (Venäjä),
Koskenparras (40 min)

Pejo, Crazy CREW

Iloisten kuvaajien ryhmä kuvaa kaikkea ja yrittäen kuvata jymymenestystä, löytävät he yleisön joukosta päähenkilöt. Kameran edessä tuntee jokainen itsensä tähdeksi.

17.00 IMBALANCEAndy Snatch, (Saksa),
Koskenparras (45 min)
imbalance (street theatre)

Eräs Euroopan parhaimmista komediajonglööreistä, Andy Snatch, manipuloi palloilla, ristikoilla, devilstickeillä, jonglööraa kuumilla ja terävillä esineillä, leikittelee katsojien huomiolla ja esittää vaarallisia tasapainoesityksiä. Hän todistaa määrätietoisena maailmalle, että on kykeneväinen kaikenlaisiin korkeatasoisiin taiteellisiin koreografioihn ja jonglööraukseen ja että mahdoton on mahdollista. Tämä show saa katsojien kylkiluut kipeäksi – Tasapainottomuus on ratkiriemukkaan hauskaa!

19.00 TRAD ATTACK! (Viro)
”KULLAKARVA / SHIMMER GOLD” TOUR
Kulttuuritalo Virta, Karelia-sali
Kesto: 75 min
Liput 10.5 saakka 17€/ 27€, 11.5 alkaen 20€ / 30€ Osta lippu

Vuonna 2013 perustettu ja nopealla vauhdilla huippusuosioon noussut virolainen folk-rytmimusiikkiyhtye Trad Attack! on esiintynyt jo 37:ssa maassa. Lukuisilla tunnustuksilla palkitun yhtyeen konsertti Kullanhohtoinen pidetään Imatralla Mustan ja Valkoisen Teatterifestivaalilla 7. kesäkuuta.

Yhtye valittiin Estonian Music Awardsissa 2016 ja 2018 vuoden yhtyeeksi, sekä vuoden parhaan albumin ja vuoden parhaan etnoalbumin tekijäksi. Yhtye on saanut myös monia muita huomionosoituksia julkaisuistaan ja esiintymisistään.

Trad.Attack!-yhtyeen muodostavat säkkipillinsoittaja Sandra Vabarna, kitaristi-laulaja Jalmar Vabarna ja rumpali Tõnu Tubli. Yhtye on julkaissut kaksi albumia, joista debyyttilevy AH! ilmestyi 2015 ja kakkosalbumi Kullakarva keväällä 2017. Vuonna 2018 myönnettiin yhtyeelle Viron musiikkipalkinto vuoden yhtye

Trad.Attack!in musiikki vie matkalle mystiseen ja kirjavaan Viron luontoon, perinteisiin, missä uusi energia kohtaa vanhat juuret. Trad.Attack! on kääntänyt päälaelleen Viron musiikkimaailman, tuoden perinnemusiikin isoille lavoille ja rakentaen arkaististen äänien ympärille nykyaikaisen maailman. Usein sanotaan, että tämä kolmihenkinen bändi kuulostaa siltä, kuin lavalla olisi paljon enemmän muusikoita,

Esiintyjät käyttävät lähtökohtana perinnemusiikka, vanhoja taltiointeja, jossa vanhojen äänien ympärille rakennetaan sykkivät rytmirakenteet. Tuloksena on vaikuttavan laaja äänimaailma, joka tulee 12-kielisestä kitarasta, rummusta, huilusta, säkkipillistä ja suuharpusta.

LAUANTAI 8.6.2019

9.00 VALON VUOKSI – Kulttuurikävely Imatralla.
Lähtö Koskenpartaalta.

10-16 KUNINKAAN PIDOT. Koko perheen fantastinen keskiaikatapahtuma,
Hiljan Piha
Kuninkaan pidot Hiljan piha
13.00 NUKKEJA JA KLOVNEJA, E. Demmeni Marionette Theatre (Venäjä),
Koskenparras (50 min)
klovnejaNukkeja ja klovneja on musiikkinäytelmä, jossa klassiset marionettinuket esittävät sirkusta. Teatterin perustaja Eugene Demmeni loi tämän esityksen prototyypit lähes 100 vuotta sitten. Esityksessä on nykyaikaisia ja historiallisia numeroita. Näytelmässä on edustettuna koko venäläisen sirkuksen kirjo – koulutetut karhut, köysiradat, voimistelijat, jonglöörit, akrobaatit ja klovnit, Mukana myös abstrakteja henkilöitä Joutsenlammesta sekä lyyrinen Pierrot. Esityksessä käytetään sekä nykyaikaisia, että viime vuosisadan 20-, 30- ja 50-lukujen tunnettujen venäläisten teatteritaiteilijoiden tekemiä uniikkeja nukkeja. Esitysnumerot hämmästyttävät taitavuudellaan ja teknisen toteutuksen puhtaudella.

15.00 IMBALANCE, Andy Snatch (Saksa),
Koskenparras (45 min)

17.00 CRAZY CREWMr Pejo’s Wandering Dolls (Venäjä),
Koskenparras (45 min)

18.00 KOSKINÄYTÖS, Imatrankoski

19.00 
SUSANNA LEINONEN COMPANY (Suomi)
NASTY
Kulttuuritalo Virta, Karlia-sali
Kesto: 60 min
Liput 23,50€ / 30€ Osta lippu

Kansainvälisesti arvostetun koreografin Susanna Leinosen uusin teos Nasty tutkii naisen rooleja, vartaloa ja siihen kohdistuvaa epäoikeudenmukaisuutta. Nasty on pysäyttävän ajankohtainen teos kehoon kohdistuvista odotuksista, hyökkäyksistä ja rajoituksista. Teos tuo katsojan eteen kaunistelemattoman tulkinnan todellisuudesta, jossa pahuus pesii niin yhteiskunnan rakenteissa kuin meissä itsessämme. Puramme kohtaamaamme epäoikeudenmukaisuutta ja armottomuutta toisiimme, laittaen pahan kiertämään. Nasty paljastaa tanssijan ruumiin kovan ja kylmän maailman ristivedossa.

Teos sai inspiraationsa USA:n presidentinvaaleista, jossa Donald Trump kutsui vastustajaansa Hillary Clintonia nimityksellä such a nasty woman. Tämä herätti kysymyksiä. Häijy, ikävä, hankala – ovatko nämä adjektiiveja, joilla kuvataan päämäärätietoista naista?

Susanna Leinonen Companyn teokset tunnetaan äärimmäisen taidokkaasta, vaativasta liikkeestä. Tällä kertaa Leinonen on tanssijoineen tutkinut paitsi ihmisruumiin rajallisuutta, myös katseen kohteena olemista ja naiskehoon kohdistettuja usein koviakin odotuksia. Teoksen keskiössä ovat tanssijat ja heidän ruumiinsa luovan työn välineenä. Huippuunsa harjoitettu keho näyttäytyy Nastyssa ulkoisista ja sisäisistä odotuksista oireilevana koneena jonka suunnat muuttuvat ja iho venyy saavuttaakseen täyden potentiaalinsa. Kysymys kuuluu, kuka tai mikä tämän potentiaalin lopulta määrittää?

Leinosen koreografia ei mässäile ruumiillisuudella ja väkivallalla vaan paljastaa toisiimme ja itseemme kohdistuvan arkipäivän julmuuden. Kovat sanat ottavat paikkansa piirtyen tilan pintoihin ja tanssijoiden iholle pysäyttämättömänä informaation ja mielipiteiden virtana. Teoksen herkkä ja ilmaisuvoimainen musiikki (mm. Arvo Pärt) kontrastoi ja täydentää ankaraa näkemystä maailmastamme.

Huom! Esitys sisältää kovaa ääntä, vilkkuvia valoja ja voimakkaita kohtauksia. Esitystä ei suositella lapsille.

Koreografia: Susanna Leinonen
Tanssijat: Emmi Hakala, Tiia Huuskonen, Maria Nurmela, Elisa Tuovila, Tatiana Urteva
Musiikki Arvo Pärt, Max Richter; Jóhann Jóhansson, Hildur Guðnadóttir & Robert Aiki Aubrey; Teemu Korpipää
Pukusuunnittelu, naamiot ja peruukki Sari Nuttunen Ääni: Teemu Korpipää
Valosuunnittelu Harri Peltonen
Äänisuunnittelu Teemu Korpipää
Videot Ville Seppänen