17. Black & White Theatre Festival

 

Black & White Theatre Festival järjesti 12.9.2020 yksipäiväisen katuteatteritapahtuman. 

Black & White Theatre Festivalin ajankohta vuonna 2020 on muuttunut.

Kaakkois-Suomen suurin ja yksi Suomen kansainvälisimmistä teatterifestivaaleista järjestetään Imatralla 28.7.-1.8.2020. Festivaalin teemana on ”Jälki”. Festivaalia vietetään kotimaisten ja kansainvälisten huipputaiteilijoiden parissa. Festivaalin taiteellinen johtaja Kamran Shahmardan kokoaa Imatralle jälleen monipuolisen ohjelmiston.

Festivaalin tarkoituksena on esitellä kansainvälistä teatteria sen kaikissa ilmenemismuodoissaan ja koota yhteen teatterialan ammattilaisia ympäri maailmaa houkuttelemalla kaiken ikäisiä katsojia tutustumaan teatterin ihmeellisen traagiseen ja jopa hullunhauskaan maailmaan. Ennen kaikkea kysymys on kansainvälisen teatteritaiteen tuomisesta Imatralle ja Etelä-Karjalaan. Festivaalin ohjelmistossa esitetään draamaa, tanssiteatteria, katuteatteria, sirkusta, balettia, klowneriaa, akrobatiaa, lastenteatteria, pantomiimia, nukketeatteria, katumusiikkia ja elokuvaa.

Olemme saaneet Imatran kaupungilta ehdotuksen festivaalin siirtämisestä heinä-elokuun vaihteeseen ja tavoittaa siten enemmän lomailijoita ja matkailijoita. Mielestämme elokuu sopii myös hyvin festivaalin ajankohdaksi, sillä silloin on tunnelmallista pimeyttä, lämpöä ja monella loma-aika. Haluamme tavoittaa uusia kansainvälisiä matkailijoita Keski-Euroopasta. Haluamme yhdistää tapahtumia yhteiseksi kaupunkifestivaaliksi. Ohjelmaa voidaan järjestää myös myöhään iltaisin.

Festivaalin taiteellisen johtajan Kamran Shahmardanin mielestä Imatra on Skandinavian Baden-Baden ja alueen matkailulliset ja kulttuurilliset panostukset ja vahvuudet tulisi ottaa entistä paremmin huomioon. Imatralla on hyvät ja toimivat esiintymissalit, Kulttuuritalo Virta on hieno paikka, tosin tekniikkaan toivomme hieman uudistuksia. Imatran Teatterin sali on uusi ja tosi hyvä, vaikkakin joihinkin esityksiimme hieman liian pieni.

Panostamme jatkossa taiteellisesti entistä korkeatasoisempiin esityksiin, Esityksiä tuomme vähemmän, mutta entistä laadukkaampina. Mustan ja Valkoisen Teatterifestivaalia pidetään kansainvälisesti hienona ja omalaatuisena festivaalina, jolla on ennalta-arvaamaton, korkeatasoinen ja yllätyksellinen ohjelmisto.

Toivomme yhteistyötä jatkossakin muiden Imatran kaupungin tapahtumien (myös mahdollisten uusien tapahtumienkin) kanssa.

Etelä-Savon maakuntaliitto myönsi 31.8.2019 Mustan ja Valkoisen Teatterifestivaalille SAIMAA-ILMIÖ- tunnustuksen. Mustan ja Valkoisen Teatterifestivaali on ollut osa Imatran, Etelä-Karjalan ja Suomen teatterikesää jo 16 vuoden ajan.  Imatralla on vieraillut tähän mennessä yli sata eri teatteria ja 200 erilaista näytelmää ainakin 45 eri maasta ympäri maailmaa.  Mustan ja Valkoisen Teatterifestivaali on ilmiö, joka elää rajapinnoilla – niin konkreettisilla rajoilla kuin kulttuurien ja esittävän taiteen rajoilla.

Julkaisimme koko festivaalin ohjelman

Mustan ja Valkoisen Teatterifestivaali julkaisee koko festivaalin ohjelman

16. Black & White Theatre Festival Imatralla 4.-8.6.2019

Kaakkois-Suomen suurin ja yksi Suomen kansainvälisimmistä teatterifestivaaleista järjestetään Imatralla 4.-8.6.2019. Festivaalin teemana on ”Tunteiden kirjo – sielun lääke”. Festivaalia vietetään kotimaisten ja kansainvälisten huipputaiteilijoiden parissa. Festivaalin taiteellinen johtaja Kamran Shahmardan on koonnut Imatralle jälleen monipuolisen ohjelmiston. 

Festivaalin avajaisesityksenä 4.6. nähdään Teatteri Imatrassa Espanjasta Cielo rasO Dance Companyn kaunis  tanssiesitys Piedra (Kivi). Esityksessä kolme tanssijaa tutkii vastarintaa, valloitusta ja tappiota. Kehon julma kovuus ja murtumispiste, joka odottamatta yllättää. On lähes varmaa, että jossain vaiheessa prosessia jonkin on jakaannuttava, saaden meidät jatkamaan, jättäen taaksemme sen mitä joskus olimme mutta emme ole enää, emmekä tule enää koskaan olemaan.

Cielo rasO on muuntautumishaluisista tanssijoista koostuva nykytanssiryhmä, joka keskittyy kehoon, liikkeeseen ja ihmisyyteen uskollisen ja rehellisen työskentelyn kautta. Ryhmällä on omalaatuinen tyylinsä joka luo esityksiin tunnistettavan sinettinsä, sekä uudenlainen, uskalias ja persoonallinen liikekieli. Ryhmä on perustettu vuonna 2009, ja se on kiertänyt esiintymässä Espanjassa, Ranskassa, Brasiliassa, Meksikossa, Argentiinassa ja Panamassa.

Ohjaus: Igor Calonge, Tanssijat: Ainhoa Usandizaga Estarloa, Emma Riba Santuré, Víctor Fernández Durán Assistant Ohjaajan assistentti Gabriel F.

http://www.ciacieloraso.com/en-piedra
https://vimeo.com/295448251

Festivaalin perinteeseen kuuluu monipuolinen katuteatteritarjonta. Tänä vuonna esiintyy Koskenpartaalla seitsemän eri katuteatteriryhmää. He esiintyvät yhteensä 11 kertaa.

Tässä esittelemme teille kaikki katuteatterit. Saksasta tulee neljä ryhmää

The Roc-It Show – Roc Tule katsomaan miestä, jolla on rautanyrkki. Toiselta nimeltään siis Ihmiskuutiopää. Eniten taipuva käärmeihminen. Kenny – tulta syövä kana. Maailman ainut täyspuhallettava poika. Ja paljon muita vaarallisia ja hauskoja stuntteja. Tämän kaikenikäisille tarkoitetun shown, jota et ikinä unohda, esittää ystävällinen kummajainen – naapurisi ROC ROC IT.

The Acro-Polka Show – The Kalashnikov Band Kabaret Kalashnikovin bändi esittää räiskähtävän variaation balkanilaisia rytmejä maustettuna parhailla akrobaattinäytteillä katushowssaan, joka on pala täyspitkästä esityksestä ja toimii täydellisenä maistiaisena – sillä tulet haluamaan sitä lisää!


El Diabolo – Djuggledy Saksalainen jonglööri Jan Manske DJuggledy on virtuoosimaisen lahjakas jonglööri, jolla on aivan omanlainen lähestymistapa yleisöön ja pitkä kokemus osallistumista kansainvälisille festivaaleille ja tapahtumiin yli 35 maassa vuodesta 2000. Viihdyttäjä, jonglööri ja showman Berliinistä esittää palkintoja saaneen katuesityksensä El Diabolon – energiatäytteisen shown paukkuvilla soinnuilla, komedialla ja taiteellisella lahjakkuudella!

IMBALANCE, Andy Snatch. Eräs Euroopan parhaimmista komediajonglööreistä, Andy Snatch, manipuloi palloilla, ristikoilla, devilstickeillä, jonglööraa kuumilla ja terävillä esineillä, leikittelee katsojien huomiolla ja esittää vaarallisia tasapainoesityksiä. Hän todistaa määrätietoisena maailmalle, että on kykeneväinen kaikenlaisiin korkeatasoisiin taiteellisiin koreografioihn ja jonglööraukseen ja että mahdoton on mahdollista. Tämä show saa katsojien kylkiluut kipeäksi – Tasapainottomuus on ratkiriemukkaan hauskaa!

Virolainen Giraffe Royal-teatteri  tuo esityksen Mystery. Esitys on ainutlaatuinen ja toisin kuin mikään muu, heidän työnsä yhteinen perusta juurtuu karnevaalin mystiseen perinteeseen, joka antaa uskomattoman sisäisen vapauden.”Giraffe Royal” on työskennellyt visuaalisen teatterin tyylillä yli vuosisadan. Ryhmän luovan menetelmän ytimessä on klovneriaa, kansanperinnettä, pantomiimia, rituaalitanssia, miekkailevien miekkojen teknistä hallintaa, katuteatteria – niitä harvinaisia ​​genrejä, jotka ilmentävät ammatin olemusta. Näiden taitojen hallitseminen yhdessä nykyaikaisen modernin tuotannon kanssa on juuri se salaisuus niiden hämmästyttävän vahvasta vaikutuksesta yleisöön.

Esiintyjät: Stanislav Warkki, Larissa Lebedeva, Anna Warkki

Venäjältä tulee kaksi katuteatteria

CRAZY CREW, Mr Pejo’s Wandering Dolls

Iloisten kuvaajien ryhmä kuvaa kaikkea ja yrittäen kuvata jymymenestystä, löytävät he yleisön joukosta päähenkilöt. Kameran edessä tuntee jokainen itsensä tähdeksi.

NUKKEJA JA KLOVNEJA, E.Demmeni Marionettiteatteri (Venäjä)

Nukkeja ja klovneja on musiikkinäytelmä, jossa klassiset marionettinuket esittävät sirkusta. Teatterin perustaja Eugene Demmeni loi tämän esityksen prototyypit lähes 100 vuotta sitten. Esityksessä on nykyaikaisia ja historiallisia numeroita. Näytelmässä on edustettuna koko venäläisen sirkuksen kirjo – koulutetut karhut, köysiradat, voimistelijat, jonglöörit, akrobaatit ja klovnit, Mukana myös abstrakteja henkilöitä Joutsenlammesta sekä lyyrinen Pierrot. Esityksessä käytetään sekä nykyaikaisia, että viime vuosisadan 20-, 30- ja 50-lukujen tunnettujen venäläisten teatteritaiteilijoiden tekemiä uniikkeja nukkeja. Esitysnumerot hämmästyttävät taitavuudellaan ja teknisen toteutuksen puhtaudella.

Tänä vuonna festivaalin ohjelmistossa on myös taidenäyttely. 4.6. klo 17.00 avautuu Imatran taidemuseossa kiinalainen naivistisen taiteen näyttely ROBUST LAND – Beautiful Xiuzhou. Näyttely on Imatran ja kiinalaisen ystävyyskaupungin Jiaxingin yhteistyöprojekti.

Teemme yhteistyötä myös Kuninkaan Pidojen kanssa.

Festivaalin muita esityksiä:

ke 5.6. John Demjanjukin oikeudenkäynnit / Holocaust Cabaret”, sarkastinen musikaali ja kabareenäytelmä, Ilya Moshitskiyn itsenäinen projekti, Teatteri Imatra

Esityksen traileri https://www.youtube.com/watch?v=S1qVhB8nPDE

Tietoa John Demjanjukista: https://fi.wikipedia.org/wiki/John_Demjanjuk

to 6.6. The Wedding Show A wild Vodka Variety Show, Kabaret Kalashnikov, Teatteri Imatra

Traileri https://vimeo.com/303031331
http://www.kabaret-kalashnikov.com/

pe 7.6.Shimmer Gold Tour, Trad Attack!, Kulttuuritalo Virta

Trailer:  https://www.youtube.com/playlist?list=PLbTyV94AER8H698UdswN7maPdugPFYXxx

https://tradattack.ee

la 8.6. Nasty, Susanna Leinonen Company, Kulttuuritalo Virta

Traileri:  https://vimeo.com/291473981

www.susannaleinonen.com

Palkittu Holocaust Cabaret Imatralle

Palkittu Holocaust Cabaret Mustan ja Valkoisen Teatterifestivaalille 

Kaakkois-Suomen suurin ja yksi Suomen kansainvälisimmistä teatterifestivaaleista järjestetään Imatralla 4.-8.6.2019. Teatterifestivaalin alkuun on aikaa enää kaksi kuukautta. Festivaalin teemana on ”Tunteiden kirjo – sielun lääke”. Festivaalia vietetään kotimaisten ja kansainvälisten huipputaiteilijoiden parissa. Festivaalin taiteellinen johtaja Kamran Shahmardan on koonnut Imatralle jälleen mielenkiintoisen ohjelmiston.

Keskiviikkona 5.6. esitetään Teatteri Imatrassa satiirinen musikaali ja kabareenäytelmä ”John Demjanjukin oikeudenkäynnit / Holocaust Cabaret”. Näytelmän esittää pietarilaisen teatteriohjaajan Ilya Moshitskiyn itsenäinen projekti. Esitys on voittanut Pietarin teatteripalkinnon ”Proryv” (paras ohjaus, paras näyttelijä).

Teoksen lähtökohtana on kanadalaisen dramaturgin Jonathan Garfinkelin kirjoittama näytelmä The Trials of John Demjanjuk. A Holocaust Cabaret, joka perustuu  todelliseen, 30 vuotta kestäneeseen oikeusprosessiin, jossa Demjanjukia syytettiin yhteistyöstä natsien kanssa. Yhdysvaltojen kansalaista, ukrainalaislähtöistä John Demjanjukia syytettiin ja loppujen lopuksi tuomittiin syylliseksi 28 060 vangin murhasta natsileirillä. Otaksuttiin, että Demjanjuk oli itse asiassa tunnettu vartija ”Iivana Julma”, joka päätyi historiaan kaikkein julmimpana Majdanekin, Sobiborin ja Flossenbürgin keskitysleirien pyövelinä.

Kuolemantuomio, sen mitätöinti, uusi tuomio viideksi vuodeksi vankeutta – tämän rikostutkinnan kaikki ristiriidat, sen kesto ja kaikki dramaattiset absurdiuden saavuttaneet käänteet, ovat osoittaneet kyseisen  dokumentin sopivaksi pohjaksi teatterille.

Ohjaaja Ilya Moschitsky esittelee Garfinkelin teosta sarkastisena showna, jossa viitataan sekä Bertolt Brechtin eeppisen teatterin perinteisiin, että kabaree-tyylilajiin. Kyseinen näkemys viitaten Demjanjukin tarinaan johtuu myös oudosta tosiasiasta: tuomioistuimen istuntoja varten viranomaiset vuokrasivat teatterisalin ja lähettivät oikeusistunnon televisiossa reality-showna.

Näytelmää on esitetty Yhdysvalloissa ja Saksassa. Venäläinen ensi-ilta oli vuonna 2017.

Dramatisointii: Jonathan Garfinkel

Ohjaus: Ilya Moshitskiy

Säveltäjä: Dmitriy Saratskiy

Näyttelijät: Iosif Koshelevich, Philipp Mogilnitskiy, Andrey Kondratyev, Anastasiya Balueva, Anastasia Kipina, Alisher Umarov

Muusikot: Piano – Jaroslav Obraztsov, Rummut – Stepan Vasilyev, Basso – Anna Zavorina, Trumpetti – Aleksandr Shcherbakov

Esityksessä on suomen- ja englanninkielinen tekstitys.

 

Esityksen traileri https://www.youtube.com/watch?v=S1qVhB8nPDE

Tietoa John Demjanjukista: https://fi.wikipedia.org/wiki/John_Demjanjuk

Festivaalin muita esityksiä:

to 6.6. Teatteri Imatra, KABARET KALASHNIKOV A wild Vodka Variety Show

”THE WEDDING SHOW” https://vimeo.com/303031331
http://www.kabaret-kalashnikov.com/

pe 7.6. Kulttuuritalo Virta, Trad attack!, Shimmer Gold Tour:

https://www.youtube.com/playlist?list=PLbTyV94AER8H698UdswN7maPdugPFYXxx

https://tradattack.ee

la 8.6. Susanna Leinonen Company, Nastyn: https://vimeo.com/291473981

www.susannaleinonen.com

Koko festivaalin ohjelma julkaistaan 10.4. mennessä

Kabaret Kalashnikov Imatralle

Berliinistä Imatralle kesäkuussa riemukas Kabaret Kalashnikov

Kaakkois-Suomen suurin ja yksi Suomen kansainvälisimmistä teatterifestivaaleista juhlii ensi vuonna 16-vuotista taivaltaan. Festivaalin teemana on ”Tunteiden kirjo – sielun lääke”. Festivaalia vietetään kotimaisten ja kansainvälisten huipputaiteilijoiden parissa. Festivaalin taiteellinen johtaja on Kamran Shahmardan. Mustan ja Valkoisen Teatterifestivaalilla esitetään pääasiassa visuaalista teatteritaidetta.

Olemme saaneet Mustan ja Valkoisen Teatterifestivaalin ohjelmistoon riemukkaan Kabaret Kalashnikovin ”The Wedding Show”:n. The Wedding Show on taiteellisesti korkeatasoinen show, joka rikkoo räväkästi eri taiteenalojen tyylilajeja, live-musiikkia ja komediaa kansainvälisten sirkus- ja katutaiteilijoiden esittämänä.

’Eräs yö Hoodlivnitzin pikkukaupungissa. Jossain idässä, kaukana, kaukana täältä. Tämä on paikka, jossa tangoa ja polkkaa tanssitaan, jossa taistellaan ja rakastetaan, jossa yö kestää niin kauan kuin on vodkaa tarjolla. Ja vodkaa on. Aina!  Kaikki muu on arvaamatonta: venäläiset akrobaatit kiedottuna New Yorkin freak-shown pauloihin, Berliner Schnauze suutelemassa brittiläistä huumoria ja ranskalainen improvisaatio houkuttelemassa puolalaista contortionistia – vaiko päinvastoin?’ Vahvat balkanin rytmit ja päihdyttävä taiteellisuus kuljettaa yleisöä. Tarjolla siis anarkistinen show, fantastinen sekoitus suoraan Berliinin Undergroundilta!

Ryhmä Kabaret Kalashnikov perustettiin vuonna 2010 uutena varietén muotona. Se yhdistää sirkusmaailman huipputason taitavuuden ja katuesitysten vuorovaikuttavuuden.Vodkabaari tarjoaa täydellisen näyttämön hervottomille hahmoille, koomisille kohtauksille ja tajunnan räjäyttävälle sirkustaiteelle. Ryhmän esitykset ovat anarkistisia, täynnä jännitystä, järjettömiä yllätyksiä ja balkanilaisia rytmejä, jotka eivät päästä yleisöä otteestaan.

Saksalaisen KABARET KALASHNIKOVin, ”The Wedding Show”, Villi Vodka Varietee esitetään Teatteri Imatrassa torstaina 6.6.2019 klo 19.00, Esityksen kesto on 70 min.

Ryhmän nettisivu: http://www.kabaret-kalashnikov.com/fotos

Video: https://vimeo.com/303031331#at=69

Perjantaina 7.6. esiintyy Kulttuuritalo Virrassa vuonna 2013 perustettu ja nopealla vauhdilla huippusuosioon noussut virolainen folk-rytmimusiikkiyhtye Trad Attack!. Ryhmä on esiintynyt jo 37:ssa maassa. Lukuisilla tunnustuksilla palkitun yhtye esittää Imatralla konsertin ”KULLAKARVA / SHIMMER GOLD” TOUR. 

Lauantaina 8.6 esiintyy Kulttuuritalo Virrassa muutama vuosi sitten Imatralla suuren suosion saanut Susanna Leinonen Company. Ryhmä tuo tänä vuonna Imatralle syyskuussa 2018 ensi-iltansa saanut tanssiesityksen ”Nasty”. Kansainvälisesti arvostetun koreografin Susanna Leinosen uusin paljon kehuja saanut teos Nasty tutkii naisen rooleja, vartaloa ja siihen kohdistuvaa epäoikeudenmukaisuutta. Nasty on pysäyttävän ajankohtainen teos kehoon kohdistuvista odotuksista, hyökkäyksistä ja rajoituksista. Teos tuo katsojan eteen kaunistelemattoman tulkinnan todellisuudesta, jossa pahuus pesii niin yhteiskunnan rakenteissa kuin meissä itsessämme. Puramme kohtaamaamme epäoikeudenmukaisuutta ja armottomuutta toisiimme, laittaen pahan kiertämään. Nasty paljastaa tanssijan ruumiin kovan ja kylmän maailman ristivedossa.

Mustan ja Valkoisen Teatterifestivaalin koko ohjelma julkaistaan 1.4.2019 mennessä.

Trad attack! traileri:

https://www.youtube.com/playlist?list=PLbTyV94AER8H698UdswN7maPdugPFYXxx

https://tradattack.ee

Nastyn traileri: https://vimeo.com/291473981

www.susannaleinonen.com

Julkaisimme ensimmäiset esiintyjät 2019

Lehdistötiedote 19.12.2018

Susanna Leinonen Companyn Nasty ja virolainen Trad Atack! yhtye kesäkuussa 2019 Mustan ja Valkoisen Teatterifestivaalille

Kaakkois-Suomen suurin ja yksi Suomen kansainvälisimmistä teatterifestivaleista juhlii ensi vuonna 16-vuotista taivaltaan. Festivaalin teemana on ”Tunteiden kirjo – sielun lääke”. Festivaalia vietetään kotimaisten ja kansainvälisten huipputaiteilijoiden parissa. Festivaalin taiteellisena johtaja on Kamran Shahmardan. Mustan ja Valkoisen Teatterifestivaalilla esitetään pääaisassa visuaalista teatteritaidette. Tänä vuonna tarjoamme katsojille draamaa, musiikkia ja tanssia.

Muutama vuosi sitten Imatralla suuren suosion saanut Susanna Leinonen Company tuo kesäkuussa 2019 Imatralle syyskuussa 2018 ensi-iltansa saanut tanssiesityksen ”Nasty”. Kansainvälisesti arvostetun koreografin Susanna Leinosen uusin paljon kehuja saanut teos Nasty tutkii naisen rooleja, vartaloa ja siihen kohdistuvaa epäoikeudenmukaisuutta. Nasty on pysäyttävän ajankohtainen teos kehoon kohdistuvista odotuksista, hyökkäyksistä ja rajoituksista. Teos tuo katsojan eteen kaunistelemattoman tulkinnan todellisuudesta, jossa pahuus pesii niin yhteiskunnan rakenteissa kuin meissä itsessämme. Puramme kohtaamaamme epäoikeudenmukaisuutta ja armottomuutta toisiimme, laittaen pahan kiertämään. Nasty paljastaa tanssijan ruumiin kovan ja kylmän maailman ristivedossa.

Teos sai inspiraationsa USA:n presidentinvaaleista, jossa Donald Trump kutsui vastustajaansa Hillary Clintonia nimityksellä such a nasty woman. Tämä herätti kysymyksiä. Häijy, ikävä, hankala – ovatko nämä adjektiiveja, joilla kuvataan päämäärätietoista naista?

Nasty esitetään Mustan ja Valkoisen Teatterifestivaalilla 8.6.2019.

Vuonna 2013 perustettu ja nopealla vauhdilla huippusuosioon noussut virolainen folk-rytmimusiikkiyhtye Trad Attack! on esiintynyt jo 36:ssa maassa. Lukuisilla tunnustuksilla palkitun yhtyeen konsertti ”KULLAKARVA / SHIMMER GOLD” TOUR pidetään Imatralla Mustan ja Valkoisen Teatterifestivaalilla 7. kesäkuuta.

Yhtye valittiin Estonian Music Awardsissa 2016 ja 2018 vuoden yhtyeeksi, sekä vuoden parhaan albumin ja vuoden parhaan etnoalbumin tekijäksi. Yhtye on saanut myös monia muita huomionosoituksia julkaisuistaan ja esiintymisistään.

Trad.Attack!-yhtyeen muodostavat säkkipillinsoittaja Sandra Vabarna, kitaristi-laulaja Jalmar Vabarna ja rumpali Tõnu Tubli. Yhtye on julkaissut kaksi albumia, joista debyyttilevy AH! ilmestyi 2015 ja kakkosalbumi Kullakarva keväällä 2017. Vuonna 2018 myönnettiin yhtyeelle Viron musiikkipalkinto vuoden yhtye.

Mustan ja Valkoisen Teatterifestivaalin koko ohjelma julkaistaan 1.4.2019 mennessä.

Nastyn traileri: https://vimeo.com/291473981

www.susannaleinonen.com

Nastyn kritiikit:

https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000005820188.html

https://demokraatti.fi/susanna-leinosen-nasty-on-raju-vahva-ja-kuvia-kumartelematon/

https://www.ts.fi/kulttuuri/nayttamotaide/4079490/Tanssiarvio+Susanna+Leinonen+Companyn+nykytanssiteos+tykittaa+upeasti+esiin+naiskehoon+kohdistuvia+hyokkayksia+ja+vaatimuksia

Trad attack! traileri:

https://www.youtube.com/playlist?list=PLbTyV94AER8H698UdswN7maPdugPFYXxx

https://tradattack.ee

Tarkastaja tulee Kajaanissa

Tarkastaja tulee eli Nikolai Gogolin Reviisori Kajaanin kaupunginteatterissa

Reviisori on hirmuinen komedia siitä, miten pikkukaupungin rauha järkkyy kun saadaan tieto, että paikkakunnalle on tulossa korkea virkamies, tarkastaja. Kaupungin silmäätekevät ovat poissa tolaltaan ja alkavat peitellä asioitaan, mutta moni myös näkee tilaisuutensa tulleen. Voiko muukalaisesta kenties hyötyä? Auttaisiko tilanteessa lahjonta ja mielistely?

Kukaan ei oikein tiedä, kuka tämä korkea virkamies on ja milloin hän saapuu. Väärinkäsityksistä syntyy huimaava karuselli, jossa herrat ovat narreja ja yksi tyhjäntoimittaja pyörittää koko kaupunkia.

Venäläisen komedian ilkikurinen mestari Nikolai Gogol näyttää meille peiliä, josta näkyvät ihmisten irvokkaat pikkumaisuudet ja kauhistuttava typeryys, ja hän tekee sen niin ettei sille voi olla nauramatta sydämensä kyllyydestä.

Ohjaus Kamran Shahmardan

Lisää tietoa ja liput
Kritiikki Kainuun sanomat ja Karjalainen
Kritiikki Kielipuolen päiväkirja

tarkastaja tulee

Julkaisimme festivaalin pääohjelmiston

Lehdistötiedote 20.3.2018

Mustan ja Valkoisen Teatterifestivaali julkaisee nyt loput pääohjelmiston esitykset

Virolainen Ugala teatteri, Kajaanin kaupunginteatteri, Akhe Group, Theatre L`Atelier ja Gara Garayevin kamariorkesteri Mustan ja Valkoisen Teatterifestivaalille. Festivaali järjestetään Imatralla 5.-10.6.2018.

Kaakkois-Suomen suurin ja yksi Suomen kansainvälisimmistä teatterifestivaaleista juhlii tänä vuonna 15-vuotista taivaltaan. Festivaalin teemana on ”15 1/2”. Juhlavuotta vietetään kotimaisten ja kansainvälisten huipputaiteilijoiden parissa. Festivaalin taiteellisena johtajana toimii Kamran Shahmardan.

1.Mustan ja Valkoisen Teatterifestivaalin avajaisesityksenä on tänä vuonna Imatran 70v. juhlavuoden kunniaksi Azerbaidzhanin Bakusta vuonna 1964 perustettu Gara Garayevin Chamber Orchestra. Kapellimestarina on  maailmalla paljon mainetta saanut Yalchin Adigezalov. Imatralla esiintyvä 20-henkinen orkesteri esittää mm. Hajibeylin, Gareyevin, Sibeliuksen ja Piazollan tuotantoa.

https://en.wikipedia.org/wiki/Yalchin_Adigozalov
https://www.youtube.com/watch?v=VXg5uwv_aOI

2. Viron 100v. juhlavuoden kunniaksi esittää Viljandista virolainen Ugala teatteri Teatteri Imatrassa 7.6. Heinrich Christensenin näytelmän Moraali.

Musiikkinäytelmä  “Moraali” antaa humoristisen näkemyksen teinien aivosolujen väliin, yrittäen ymmärtää, minkälainen on se “oikea teini”? Yksi muusikko, kaksi näyttelijää, 30 roolia, puolitoista tuntia rajua menoa, minkä lopussa näyttelijät ovat antaneet kaikkensa ja yleisölle tulee tunne aivan kuin he olisivat käyneet rock-konsertissa.

Tätä Tanskan teatteriryhmityksen Mungo Park luomaa provosoivaa teatteritekstiä on esitetty hyvin menestyksekkäästi monissa Euroopan maissa. Ugala on omaan näytelmäänsä sisältänyt virolaisen suositun räppärin Mart Rauban eli MC Lordin, sekä  Kali Briis Bandin ja vonKuuskina esiintyvän muusikon ja säveltäjän Kaarel Kuuskin.

Tässä näytelmässa ei kierrellä asioita. Asiat sanotaan suoraan ja niistä puhutaan niin kuin ne ovat.

Ohjaus: Marika Palm, Lavastus ja valot: Kristjan Suits, Pukusuunnittelu:  Neoon Must, Laulujen sanojen käännös: MC Lord, Musiikkisuunnittelu: Kaarel Kuusk, Koreografia: Evelyn Uisk

Näyttämöllä:  Adeele Sepp, Rait Õunapuu ja Kaarel Kuusk

Videot: https://www.youtube.com/watch?v=FPrmTewk82k
https://www.youtube.com/watch?v=egz1huj7adU
Kuvat: https://www.flickr.com/photos/ugalateater/albums/72157663689866746
http://www.ugala.ee/lavastus/moraal/

3. Kajaanin kaupunginteatteri tuo 8.6. klo 19 Teatteri Imatraan esityksen Omanlaesie. Lämminhenkinen ja huumorinkohottama kiertoajelu kainuulaisten ilmiöiden ja heimoluonteen seisakkeille. Tulemme tapaamaan Kainuussa syntyneitä ja junantuomia, pois lähteneitä ja palanneita, eläviä, kuolleita ja vielä syntymättömiä. Kaikki yhtä omanlaisiaan. Vaikka esityksen aikana kohtaamamme henkilöt ovatkin kytköksissä Kainuuseen, käsittelee esityksen pohjasävel meitä kaikkia koskettavia kysymyksiä identiteetin rakentumisesta, juurista ja kotiseudun merkityksestä niille.

Esityksen käsikirjoituksesta ja musiikista vastaa kajaanilaislähtöinen, Rakkaudesta -esityksessäkin katsojat hurmannut musiikki- ja teatterimies Jari Rättyä.

Ohjaus Sanna Heikkinen
Näyttämöllä: Sonja Pakalén, Helka-Maria Kinnunen ja Jari Rättyä.

Bändissä: Henri Pyy, Pentti Tolvanen, Laura Hiltunen ja Jari Rättyä.

https://www.youtube.com/watch?v=XSHhmRTY3fg

4. Theatre L`Atelier Moskovasta esittää 9.6. klo 19 Kulttuuritalo Virrassa Edinburghin festivaalilla ensi-iltansa saaneen superhauskan esityksen Moscow Boys

Klovnimainen riemu ja mykistävä taituruus yhdistyvät, kun monilahjakkaista virtuooseista koostuva kvartetti livistää ohjaajansa kriittisen silmän alta ja aloittaa musiikillisen matkan Tšaikovskista Justin Timberlakeen, valssista latinoon. Tämä yksinkertainen tarina saa uusia ulottuvuuksia poikien yhdistellessä eri tyylilajeja ja taitojaan, tutkiakseen instrumenttiensa loputtomia mahdollisuuksia ja luodakseen musiikillista historiaa.

Odotettavissa on rajatonta energiaa ja hämmästyttävää lahjakkuutta – monenkirjava, huvittavan oikukas ja yllätyksellinen musiikkiteatteri.

Esiintyjät: Andrey Chaporov alttoviulu,  Alexey Zavgorodniy, Pavel Tsvetkov viulu, Grigory Goryachev sello.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=GHRhvjVqG4k

http://moscowboys.org/eng.php

5. Pietarilainen Akhe Engineering Theatre esittää 9.6 klo 18.00 Teatteri Imatrassa näytelmän Gobo. Digital Glossary.

Akhe Teatteria on toivottu Imatralle. Viimeksi he esiintyivät Imatralla vuonna 2012.

Näytelmä-laboratorio ”Gobo. Digital glossary” on kokoelma installaatioita ja miniesityksiä yhdessä osassa.” Hauskassa visuallisessa esityksessä näette sirkusta ja klovneria.

Pateettinen näytelmälaboratorio “Gobo, digitaalinen sanasto” on kokoelma installaatioita ja miniperformansseja yhdessä näytöksessä.

Selkeä rakenne luo katsojassa tunteen Gobosta (ei-olemassaolevasta sankarista kuten Beckettin Godo, mutta näytelmän kirjoittajat eivät tarkoittaneet tätä ilmiselvää yhteyttä) sellaisena kuin me (yleisö) sen näemme – naiivina ja haavoittuneena. Pateettisena ja epätoivoisena. Tunteellisena ja hätäisenä. Nähdäksemme Gobon paremmin meidän täytyy katsoa sitä tarkkaan valittujen objektien kautta. Näiden objektien annetaan ironisesti itse puhua Gobosta ja ne ovat klassinen esimerkki Ei-mistään (ei-mistään materiaalisesta ) Niinpä ilmassa pyörivän, kuvitteellisen, valtavan kellon viisari kutsuu ylpeästi itseään ”Sankarin viivaksi” ja räjähtänyt sydän ”Sankarin kärsimykseksi”.   Tästä julkeudesta hurmaantuneille näyttelijöille jää ei-mitään sen kulkiessa objektien rinnalla ja matkiessa niiden peliä. “Sanaston” koko rakenne on siten muutettu malliksi: kopioksi, jolla ei ole originaalia. Tämä esitys jättää meille – ei absurdia, ei farssia, vaan mysteerin!

Ohjaus: Yana Tumina
Näyttelijät: Maksim Isaev, Pavel Semchenko
Objektit: Maksim Isaev, Pavel Semchenko
Video: Michailov Oleg, Maria Nebesnaya
Valot: Vadim Gololobov
Ääni: Andrey Sizintsev

https://www.youtube.com/watch?v=AO0g4Jk8840

http://www.akhe.ru/eng/perf/gobo.html

Edellämainittujen festivaalin esitysten lisäksi 6.6. klo 20.00 esiintyy Kulttuuritalo Virrassa Ballet Moscow esityksellä Cafè Idot. Sasha Pepeljaevin tanssiesitykselle myönnettiin vuonna 2016 Venäjn korkein teatteripalkinto Kultainen naamio.

Mustan ja Valkoisen Teatterifestivaalin päättää 10.6 klo 18.00 Tervamäki-Martin-Pensola-Kärkkäinen tanssiesitys On a String – Sibeliusta asenteella.

Ballet Moscow Imatralla 6.6.2018

Ballet Moscow 6. kesäkuuta Mustan ja Valkoisen Teatterifestivaalille

Kaakkois-Suomen suurin ja yksi Suomen kansainvälisimmistä teatterifestivaleista juhlii tänä vuonna 15-vuotista taivaltaan. Festivaalin teemana on ”15 1/2”. Juhlavuotta vietetään kotimaisten ja kansainvälisten huipputaiteilijoiden parissa. Festivaalin taiteellisena johtaja on Kamran Shahmardan. Mustan ja Valkoisen Teatterifestivaalilla esitetään pääaisassa visuaalista teatteritaidette. Tänä vuonna tarjoamme katsojille myös musiikilla höystettyä draamaa, musiikkia ja tanssia.

Muutama vuosi sitten Imatralla suuren suosion saanut Ballet Moscow tuo tänä vuonna Imatralle vuonna 2016 Venäjän korkeimman teatteripalkinnon Kultaisen naamion voittanut tanssiesityksen ”Cafe Idiot”. Cafe Idiot on Ballet Moscowin ja Sasha Pepeljajevin, Venäjällä ja Euroopassa tunnetun nykytanssikoreografin yhteistuotanto. Sasha Pepeljajev tunnetaan hyvin myös Suomessa. Hän on ohjannut useita tuotantoja Aurinkobaletissa.

Esitys on kokoelma kuvia, ideoita ja heijastuksia Dostojevskin romaaniin ”Idiootti” pohjautuen. ”Cafe Idiot” on erinomainen esimerkki visuaalisesta teatterista. Katsoja ei tunnista ”Idiootin” juonta, mutta ymmärtää siinä esiintulevat ajatukset ja tunteet. Samoin henkilöhahmot eivät ole suoraan tunnistettavissa, mutta heidän kaksijakoisuutensa paljastuu. Kaksijakoisuus on läsnä myös teoksen nimessä. ”Cafe Idiot”, mikä on nimetty sekä kuuluisan venäläisen romaanin mukaan, että kunnianosoituksena Pina Bauschin luomalle ikoniselle visuaaliselle teatteriesitykselle ”Café Müller”.

Theatre Ballet Moscow on innovatiivinen tanssiryhmä, jossa ainutlaatuinen taiteellinen visio nousee kahden suuntauksen -nykytanssin ja baletin-  liitosta.

Cafe Idiot esitetään Mustan ja Valkoisen Teatterifestivaalilla 6.6.2018. Lipunmyynti alkaa viikolla 11.

Koreografia ja lavastus: Sasha Pepeljajev (Russia-Estonia)

Musiiikki Nik Baertsch (Switzerland) and some hit sings from the past

Pukusuunnittelu: Sergey Illarionov (Russia)

Valosuunnitelu: Andrey Rebrov (Russia)

Text performance: Magoga Machulskaya (Russia)

Dance performance: contemporary dance cast of the Theatre Ballet Moscow

Cafe Idiot, Ballet Moscow: https://vimeo.com/186275061#at=48

http://baletmoskva.ru/en/cafe-idiot

Minna Tervamäki Imatralla 10.6.2018

Minna Tervamäki Mustan ja Valkoisen Teatterifestivaalilla 10.6.2018.

Kaakkois-Suomen suurin ja yksi Suomen kansainvälisimmistä teatterifestivaleista juhlii tänä vuonna 15–vuotista taivaltaan. Festivaalin teemana on ”15 1/2”. Juhlavuotta vietetään kotimaisten ja kansainvälisten huipputaiteilijoiden parissa. Mustan ja Valkoisen Teatterifestivaali viettää myös Imatra 70v. juhlavuotta ja ottaa juhlavuoden huomioon ohjelmiston suunnitelussa. Festivaalilla esitetään monipuolista ammattiteatteria: draamaa, tanssiteatteria, katuteatteria, lastenteatteria, kokeilevaa teatteria, oopperaa, pantomiimia ja sirkusta. Festivaalin taiteellisena johtaja on Kamran Shahmardan.

Erityisen suuren suosion Mustan ja Valkoisen Teatterifestivaalilla ovat saaneet tanssiesitykset, jonka vuoksi jatkamme  tanssiteatterin esittelyä festivaaliyleisölle festivaalin ohjelmistossa.

Festivaalin aikana järjestämme työpajoja, mm. tanssityöpajan sekä ohjelmaa ja tapahtumia kaiken ikäisille osallistujille. Kotimaisia ja ulkomaalaisia taiteilijoita on saapumassa Imatralle jälleen ympäri maailmaa.

SUNNUNTAINA 10.6 klo 18.00 esiintyy Imatralla Kulttuuritalo Virran Karelia-salissa ryhmä Tervamäki – Martin – Pensola – Kärkkäinen tanssiesityksellä On a string – Sibeliusta asenteella. Esityksen lipunmyynti alkaa maanantaina 12.2.2018.

Illan ensimmäisessä osassa esitetään Kaari Martinin soolo: Korppi ja Kello, Minna Tervamäen ja Minna Pensolan duetto, jonka ensi-ilta tulee olemaan Imatralla, sekä pianisti Heini Kärkkäinen Sibelius Puusarjalla.

Illan toisessa osassa esitetään tanssiesitys On a String. Tähtitanssija Minna Tervamäen ja nykyflamencon edelläkävijän, koreografi Kaari Martinin tanssiteos On a string on tulkinta Sibeliuksen viulukonsertosta. Teoksessa kohtaavat perinne ja nykyisyys, suomalaisuus ja kansainvälisyys sekä herkkyys ja demonisuus.

Naiset lähestyvät Sibeliusta flamencon musikaalisuuden ja herkkyyden sekä nykybaletin ilmaisukeinojen kautta. Heidän mukaansa Sibeliuksen viulukonsertto puhuttelee, koska se on suora ja rehellinen, ja siinä on ajatonta kapinallista asennetta.

Teos kuullaan ja nähdään neljän naisen tasavahvana tulkintana: tanssijoiden lisäksi lavalla ovat viulussa Minna Pensola ja pianossa Heini Kärkkäinen.

Koreografia ja tanssi: Kaari Martin, Minna Tervamäki
Viulu: Minna Pensola
Piano: Heini Kärkkäinen
Musiikki: Jean Sibelius, Viulukonsertto d-molli, opus 47.
Pukusuunnittelu: Erika Turunen
Valosuunnittelu: Mikko Linnavuori
Maskeeraus: Kaisu Hölttä

Sibeliuksen viulukonsertto on 33,5 min.

Video: https://vimeo.com/111784878

Haastattelupyynnöt, pressikuvat & lisätiedot:

Kamran Shahmardan

Tuotanto: Mustan ja Valkoisen Teatteri-yhdisty ry

Harjoittelupaikka tuottajan assistentille

Harjoittelupaikka avoinna tuottajan assistentille!

Kiinnostaako tapahtumatuotanto kansainvälisen, korkeatasoisen teatterifestivaalin parissa?

Mustan ja Valkoisen Teatterifestivaali hakee vuoden 2018 festivaalille tuottajan assistenttia.
Assistentin toimenkuvaan kuuluu mm. markkinoinnin ja tiedottamisen töitä, sponsoriyhteistyön tehtäviä ja talkootyön koordinointia.

Festivaalin parissa saat läheistä käytännön työkokemusta tapahtuman järjestämisen kaikilla osa-alueilla, pääset kokemaan ainutlaatuisia teatterielämyksiä sekä saat mahdollisuuden luoda uusia kontakteja maailmanlaajuiseen teatteriverkostoon.

Teatterifestivaalia on talkoovoimin vuodesta 2003 järjestänyt voittoa tavoittelematon Mustan ja Valkoisen Teatteri-yhdistys ry. Järjestyksessään 15. festivaali järjestetään 6.-10.6.2018.

Työharjoittelun voi suorittaa joko osana opiskeluja, tai TE-toimiston kanssa sovittuna työkokeiluna.
Harjoittelun kesto on n. 3-6 kk, painottuen kevääseen 2018 ja päättyen festivaalin jälkitöihin kesäkuussa. Ajankohta ja kesto ovat kuitenkin muokattavissa sopimuksen mukaan.

Mustan ja Valkoisen Teatteri-yhdistyksellä ei ole toimistoa, joten pääosin työ suoritetaan itsenäisesti etänä, kuitenkin tiiviissä yhteydenpidossa ja ohjauksessa tuottajan kanssa.
Festivaaliviikolla (4.-10.6.) odotamme assistentin osallistuvan järjestelyihin paikan päällä Imatralla.
Harjoittelu on palkatonta, mutta tarvittavat matkakulut, ruoka ja majoitus festivaaliviikolla korvataan.

Edellytämme assistentilta organisointikykyä, sitoutuneisuutta annettuihin tehtäviin, joustavuutta, avoimuutta ja kykyä tulla toimeen eri kulttuurien edustajien kanssa ja hyvää suomen ja englannin kielen taitoa. Venäjän kielen hallinta on eduksi.
Myös aikaisempi kokemus teatteritaiteen, -tekniikan tai -tuotannon saralta on plussaa. Paineensietokyky on tärkeä ominaisuus, varsinkin hektisen festivaaliviikon aikana.

Harjoittelu sopii erinomaisesti esim. kulttuurituotannon opiskelijalle, työmarkkinoille palaamassa olevalle ammattilaiselle, tai alaa harkitsevalle työkokeiluna.

Ota rohkeasti yhteyttä ja kysy lisää, tai lähetä vapaamuotoinen hakemus osoitteeseen  mustanjavalkoisenteatteri@gmail.com 31.1.2018 mennessä.

Lisätietoja:

mustanjavalkoisenteatteri@gmail.com

http://blackandwhitetheatre.net/