Lehdistötiedote 24.4.2014

Mustan ja Valkoisen Teatterifestivaali ja Pieni Sirkusfestivaali yhdistävät voimansa. Pieni Sirkusfestivaali tuottaa osan Mustan ja Valkoisen Teatterifestivaalin ohjelmistosta. Tapahtumat täydentävät hyvin toisiaan koska ohjelmisto kulkee hyvin samoilla ohjelmarajapinnoilla. Myös taloudellisesti festivaalien yhteistyö on järkevää. Saatujen ulkopuolisten apurahojen määrät pienenivät molemmilla tapahtumilla tänä vuonna joten yhteistyöllä pystytään karsimaan päällekkäisiä kuluja ja tarjoamaan yleisölle uniikkeja elämyksiä niin teatterin kuin sirkuksenkin tiimoilta.

Esitysten liput ovat myynnissä nyt Lippupalvelun myyntipisteissä. Myynnissä ovat nyt kaikkien päivien pääesitykset uusiseelantilaisen Jen McArthurin Echolalia, W.H.S.n Mortimer ja Pinta, ranskalaisen tanssiteatteri Vendetta Mathea & Co:n baletti Homme | Animal ja japanilaisen Chiten teatterin Coriolanus sekä Kamran Shahmardanin ohjaama Mielipuolen päiväkirja.

Luvassa on niin draamaa, fyysistä teatteria, balettia ja klovneriaa kuin taidokasta akrobatiaakin. Suurin osa esityksistä nähdään ensimmäistä kertaa Suomessa. Kaikki festivaalin esitykset on valinnut taiteellinen johtaja Kamran Shahmardan.

Kamran Shahmardanin ohjaama Mielipuolen päiväkirja on pirullisen nerokas kuvaus mielen hajoamisesta ja valumisesta paranoidiseen skitsofreniaan. Tarina kertoo tunnollisesta pikkuvirkamiehestä, jonka työhön kuuluu mm. lyijykynien teroittelua. Eräs rutiininomainen työmatka muuttaa virkamiehen elämän, kun hän alkaa ymmärtää koirien puhetta. Seuraa oivallus salaliitosta ja hurjien käänteiden jälkeen virkamies ymmärtää todellisen luonteensa: Hän on Espanjan kuningas. Ei tarvitse enää nöyristellä, vaan ottaa ja vaatia. Senhän arvaa, kuinka tällaisen ihmisen käy. Näytelmä perustuu legendaariseen Nikolai Gogolin klassikkotarinaan. (Tiistai 20.5. /Teatteri Imatra)

Chiten teatterin produktio, Coriolanus, on ohjaaja Motoi Miuran ensimmäinen Shakespeare – tuotanto ja se on esitetty aikaisemmin mm Lontoon Globe Festivaleilla. Coriolanus on William Shakespearen noin vuonna 1607 kirjoittama poliittinen tragedia. Se sijoittuu tasavallan ajan Roomaan, ja kuvaa konsuliksi nousevan Gaius Marcius Coriolanuksen traagista elämää. Motoi Miura on yksi Japanin mielikuvitusrikkaimmista ja useita tunnustuksia työstään saanut ohjaaja. Chiten esitys on täynnä liikkeen, puheen, valon, äänen ja videon dynamiikkaa ja niiden eri variaatioita. Japanilainen teatteri on tarkoitettu nähtäväksi ja koettavaksi ei niinkään kuultavaksi. (Keskiviikkona 21.5./ Teatteri Imatra )

Kallo Collectiven uusiseelantilainen jäsen Jen McArthur esittää Echolaliasooloteoksensa, joka käsittelee aspergerin syndroomaa. Sen päähenkilöllä on pakottava tarve toistaa toisen henkilön sanoja (engl. echolalia). McArthur käyttää klovneriaa, fyysistä teatteria ja tanssia kuvamaan sosiaalisen etiketin sudenkuoppia. ”Echo” on nuori nainen joka valmistautuu työpaikkahaastatteluun ja saa samalla puhumattomat sosiaaliset säännöt näyttämään naurettavilta. Koskettava, yllättävä, hilpeä, tunnistettava kuvaus henkilöstä joka taistelee pelkojaan vastaan vieraassa maailmassa. Jen McArthur on saanut loistavia arvosteluja esityksestään ja hänet on palkittu useilla festivaaleilla. Hän liittyi vuonna 2010 kansainväliseen Kallo Collective -ryhmään, joka on klovnerian ja fyysisen teatterin edelläkävijä. Echolalia esitetään torstaina 22.5. Teatteri Imatrassa.

Ensimmäistä kertaa Suomessa vieraileva ranskalainen tanssiteatteri Vendetta Mathea & Co tarjoilee `eläimellistä´ balettia jossa yhdistyvät liike, rakenne, musiikki ja valo luoden filosofian joka on Homme | Animal. `Baletin tekeminen on ollut hidas prosessi, sanoo koreografi Vendetta Mathea, mutta lopputuloksena on kaunis seikkailu jonka tulkitsevat aivan uskomattoman lahjakkaat tanssijat´. Koreografian luomiseen Mathea käytti ryhmänsä kanssa viisi kuukautta sattumanvaraisia liikkeitä kokeilemalla, musiikki sai inspiraationsa viideltä eri mantereelta ja valaistus luo mielikuvia harmoniasta ja yksinkertaisesta kauneudesta.

”Ranskalais-amerikkalaisen koreografin Vendetta Mathea esitys tutkii käsitystämme ihmisluonnosta ja siitä, että eläimellisyys on se olennainen osa meitä, joka tekee meistä ihmisiä. Kolme tanssijaa antaa kaikkensa kuvaamalla tätä epätavallista, villiä ja runollista maailmankaikkeutta. Homme | Animal on voimakas esitys ja menee suoraan ihon alle. ”Stephen Pisani – Arte TV. (Perjantai 23.5./ Kulttuuritalo Virta, Karelia-Sali)

Lauantaina 24.5. on tarjolla V.H.S. – ryhmän kaksi sooloesitystä Mortimer ja Pinta. Mortimer on Ville Walon sooloteos, joka tasapainoilee nukketeatterin ja nykysirkuksen välillä. Nyrjähtäneen sadun sisuksiin kätkeytyy elektroninen koneisto. Mortimer leikittelee kuoleman kanssa. Höyhenen kevyt vai kuolemanvakava? Salla Hakanpään Pinta on täydellinen nykysirkustimantti. Ei uskoisi, että vertikaaliköydellä voi tehdä puolituntisen sooloesityksen, mutta niin vain Pinta pitää hyppysissään ja kiehtoo outoudellaan ja kauneudellaan. Köysi on siinä vain yksi elementti, toinen on vesi. Kuin sielunsukulaisten duetto kuvitteellisen pinnan molemmin puolin, veden syvyyksissä ja ilman syleilyissä. Pinnoilla väreilee heijastuksia, jotka läikkyvät katsojan iholle. Salla Hakanpää luo taianomaisia kuvia painottomuudesta.

Järjestyksessään yhdestoista kansainvälinen Mustan ja Valkoisen Teatterifestivaali järjestetään Imatralla 19. – 24.5.2014. Yhteistyössä mukana on nyt toista kertaa järjestettävä Pieni Sirkusfestivaali. Luvassa teatteria, sirkusta, klovneriaa, tanssia ja draamaa sekä aikuisille että lapsille. Osa esityksistä on yleisölle maksuttomia. Tapahtumapaikkoina ovat Teatteri Imatra, Kulttuuritalo Virta ja Koskenpartaan kävelykatu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *