Neva-Saimaa Teatterisilta

Ensimmäinen Neva-Saimaa Teatterisilta järjestettiin Imatralla helmikuussa 2013.

NEVA–SAIMAA TEATTERISILTA IMATRALLA 19. – 23.2.2013

Karelia-salissa ESITETIIN 22.2.2013 MAAILMANKUULUN ANDREY MOGUCHIN NÄYTELMÄ ProTURANDOT

Helmikuun lopulla 19.-23.2.2013 järjestettiin Imatralla ensimmäistä kertaa Neva – Saimaa Teatterisilta -festivaali. Tapahtuman ohjelmassa nähtiin kuusi pietarilaista teatteri- ja näyttämöteosta 2000-luvulta. Tapahtuma toteutettiinn Pietarin ja Imatran yhteistyönä.

Tapahtumaa ovat ideoineet kahden rajakaupungin teatterialan ammattilaiset Venäjän kulttuuripääkaupungista Pietarista sekä pienestä, aktiivista kulttuurielämää viettävästä suomalaisesta Imatran kaupungista. Festivaalin teema on yksinkertainen. Naapureiden täytyy ylläpitää hyviä suhteita, vierailla toistensa luona kylässä ja antaa toisilleen lahjoja – vaikka raja heidät erottaakin.

Ohjelma sisälsi kuusi korkeatasoista pietarilaista näytelmää 2000-luvulta ja oli lahja Pietarilta Imatralle. Tämä vastavuoroisuus antaa kaikki mahdollisuudet lämpimien naapurussuhteiden rakentamiseen. Teatterissa on esiintyjien ja yleisön välillä elävä välitön yhteys, katsekontakti, empatia ja myötätunto. Tämä rikkoo kaikki esteet – myös kieliesteet.

Imatralla helmikuussa nähtävät näytelmät ovat tämän päivän Pietarin teatteriohjelmiston parhaimmistoa sekä sisällöltään ja tyyliltään hyvin erilaisia. Neva – Saimaa Teatterisilta – festivaali on läpileikkaus taiteellisesti korkeatasoisista näyttämöteoksista varmasti niin Nevan kuin Saimaankin rannoilla syntyneiden makuun.

Uutta draamaperformanssia edustaa näytelmä, jonka on ohjannut maailmanluokan ohjaaja, eurooppalaisen teatteripalkinnon (Europe Theatre Prize) vuonna 2011 saanut Andrey Moguchi.  Tarjolla on myös sekä herkkää Šolom Aleichemin proosaan pohjautuvaa kamariteatteria että terävän sosiaalista ”nuorten mielipide” – teatteria, koskettavan liikuttavia lastensatuja ja contemporary -tyyliä edustavaa koreografista spektaakkeli-teatteria.

Ohjelmassa Imatralla 19. – 23.2.2012 Neva-Saimaa Teatterisilta- festivaaleilla:

Teatterisillan teatterit ja esitykset:

ke 20.2 klo 20.00 ”NATASHAN UNELMA” Etydi teatteri, Ravintola Teatteri, Jukankatu 5. Kesto väliaikoineen 1h 40 min. Liput: 10€/ 5€

Näytelmä on venäjänkielinen. Englanninkielinen teksti heijastetaan seinälle.

”NATASHAN UNELMAT” ja ”KAKSI KÖYHÄÄ PUOLAA PUHUVAA ROMANIALAISTA” on Pietarin nuorimman, teatteri Etydin, muodoltaan ja tyyliltään kaksi erilaista näytelmää, jossa nuoret ja lahjakkaat näyttelijät kirjaimellisesti huutavat nyky-yhteisön ongelmista, valtavasta egoismista, ihmisten kuurosta suhtautumisesta toisiinsa ja jokaisen ihmisen toivottomasta yksinäisyydestä.

Tämä tarina kertoo nykyajan lapsista, jotka eivät aikuistu milloinkaan. He jatkavat elämistä 5-vuotiaan lapsen tasolla, vaikka lakkaavatkin olemasta fyysisesti lapsia. ”Tuntuu pahalta, minun koskee, minua on loukattu, minulle ei riittänyt”. Natashat eivät edes ymmärrä, että ovat pilanneet jonkun elämän. He eivät ole vielä huomanneet, että on olemassa muitakin ihmisiä ja että nämä ihmiset ovat samanarvoisia kuin he.

to 21.2 klo 9.00 ja klo 11.00 ”KISSA, JOKA”,  Teatteri Kukolnyi Format, Kosken koulu, Kanavakatu 6, Kesto: 50 min. Liput kaikille: 6€.

”KISSA, JOKA”  on pikkutarkkaan työstetty, teatteri ”Kukolnyi formatin” varjoteatteri – esitys lapsille. Kukonyi format -ryhmä on saanut palkintoja sekä venäläisillä että eurooppalaisilla festivaaleilla ja esittää näytelmänsä jättiteltassa.

to 21.2 klo 19.00 ”KAKSI KÖYHÄÄ PUOLAA PUHUVAA ROMANIALAISTA”, Etydi teatteri, Ravintola Teatteri, Jukankatu 5. Kesto 1h 30 min. Liput: 10€/ 5€

Näytelmä on venäjänkielinen. Englanninkielinen teksti heijastetaan seinälle.

”NATASHAN UNELMAT” ja ”KAKSI KÖYHÄÄ PUOLAA PUHUVAA ROMANIALAISTA” on Pietarin nuorimman, teatteri Etydin, muodoltaan ja tyyliltään kaksi erilaista näytelmää, jossa nuoret ja lahjakkaat näyttelijät kirjaimellisesti huutavat nyky-yhteisön ongelmista, valtavasta egoismista, ihmisten kuurosta suhtautumisesta toisiinsa ja jokaisen ihmisen toivottomasta yksinäisyydestä.

Näytelmän monisyinen tarina tarkastelee miehen ja naisen yhteisymmärrystä. Tarinan päähenkilölle Parhalle on annettu tilaisuus löytää itsensä ja tulla todelliseksi. Vasta kumppaninsa Ginan avulla Parha oppii ymmärtämään itseään ja hän pystyy löytämään totuuden sekä syvän yhteisymmärryksen. Puolalaisen kirjailijan Dorota Masłowskan tarinan ” Tie, minkä päällä kulkevat” henkilöt ovat matkalla sisimpäänsä, omaan itseensä. Rakkaus paljastuu henkilöille vasta dialogin ja kuuntelemisen kautta.

pe 22.2 klo 18.00 ”PRO TURANDOT”, Teatteri Priyut komediant, Kulttuuritalo Virta, Virastokatu 1. Kesto 3 h 15 min. Ikäsuositus: 16+. Näytelmä on venäjänkielinen. Simultaanitulkkaus suomeksi. Liput: 20€/ 10€. Liput. lippupalvelu.fi

”PRO TURANDOT” on Priyut komediant teatterin näytelmä, jonka on ohjannut Pietarin ja Euroopan johtavan ohjaaja Andrey Moguchi. Näytelmä pohjautuu vanhaan, Karlo Gozzin kirjoittamaan kiinalaiseen satuun, jonka näyttelijät ovat sovittaneet nykymaailmaan – nokkelat näyttelijäimprovisaatiot savumaailmassa, joka muistuttaa rock-konsertin tunnelmaa.

la 23.2. klo 15.00 ”OLEN UNOHTANUT TÄRKEIMMÄN”, Takoi-teatteri, Itytalo, Asemäentie 6. Liput: 10€/ 5€.

”OLEN UNOHTANUT TÄRKEIMMÄN” on Takoi-teatterin hieno ja tuttu rakkauskirjetarina, jossa näyttämöllä on kaksi henkilöä: mies, joka ei pysty elämään ilman itsensä toteuttamista isossa maailmassa sekä nainen, joka vuosisatojen ajan on pitänyt tulta talonsa takassa.

la 23.2 klo 18.00 Nykytanssia: 1. osa: ” KIDS OUT OF CAGE”, 30 min, 2. osa: ”COME AND GO”, 27 min, Nykytanssiteatteri Kannon Dance, Kulttuuritalo Virta, Virastokatu 1. Ikäsuositus: 12+. Liput: 14€/ 7€. Liput: lippupalvelu.fi

Pietarin johtava nykytanssin teatteri KANNON DANCE tuo meille ensi-iltaan esityksensä: 1. osa: ” KIDS OUT OF CAGE” koreografia Marina Mascarelli (Hollanti), 30 min 2. osa: ”COME AND GO” (Beckettin näytelmän pohjalta), koreografia Natalia Kasparova, 27 min

Lisätietoja: mustanjavalkoisenteatteri@gmail.com Liput Kulttuuritalo Virran esityksiin: 15.1.2013 alkaen: Lippupalvelu. Liput muihin esityksiin mustanjavalkoisenteatteri@gmail.com tai 046 886 5740 Lapsille, opiskelijoille, työttömille ja eläkeläisille liput puoleen hintaan.

Oikeudet muutoksiin pidätetään.