Pertti Lintunen

MUSTAN JA VALKOISEN TEATTERIFESTIVAALI – KANSAINVÄLISTÄ TEATTERIA IMATRALLA 10 VUOTTA

Mustan ja Valkoisen Teatteri-yhdistys perustettiin vuonna 2003 Imatralle. Perustajien ja koko teatterifestivaalin luojien Kamran Shahmardanin ja Katrin Lättin alkuperäisenä tarkoituksena oli tuolloin erityisesti kehittää ja edistää sekä aikuisille että lapsille suunnattua nukketeatteritoimintaa. Suomessahan nukketeatteria on lähinnä pidetty lasten teatteritaiteena, mutta monessa muussa maassa nukketeatterilla on pitkät perinteet erityisesti aikuisten teatteritarjonnassa.

Vuonna 2007 ohjelmisto laajeni nukketeatterifestivaalista teatterifestivaaliksi, ja nukketeatteriohjelmiston lisäksi ohjelmistossa oli tanssiteatteria, pantomiimia, perinteistä draamaa ja sirkustaidetta. Tästä vuodesta eteenpäin Mustan ja Valkoisen Teatterifestivaali on kehittynyt entistä monipuolisemmaksi teatteritaiteen festivaaliksi, jossa katsojat ovat saaneet nauttia lukemattomien kotimaisten ja kansainvälisten, monesti kokeilevien ja rohkeiden, teatteriryhmien esityksiä mitä erilaisimmissa tiloissa että myös kaduilla ja muilla julkisilla paikoilla. Kuitenkin aina yhtenä keskeisenä festivaalin ohjelmiston kohderyhmänä ovat olleet myös lapset. Tästä lasten huomioon ottamisesta erityinen kiitos tulee osoittaa festivaalin järjestäjille, koska vain tällä tapaa varmistetaan tulevien teatteritaiteen ystävien kasvaminen.

Mustan ja Valkoisen Teatterifestivaalista on kymmenen vuoden aikana kehittynyt yksi Etelä-Karjalan kansainvälisimmistä kulttuuritapahtumista. Sen aina monipuolinen, kokeileva ja uudistuva ohjelmisto on jo saanut useita ystäviä maakuntamme ulkopuoleltakin. Samoin tämä toukokuun lopun teatteritapahtuma on entistä enemmän alkanut kiinnostaa myös kaupungissamme vierailevia kansainvälisiä matkailijoitakin. Kuluneen kymmenen vuoden aikana festivaalin esityksiä ovat seuranneet useammat kymmenettuhannet innokkaat teatteritaiteen ystävät.

Imatran kaupungin kulttuuritapahtumien joukossa Mustan ja Valkoisen Teatterifestivaali erottuu nimenomaan kansainvälisyydellään ja jatkuvalla uudistumiskyvyllään. Tästä syystä se on erinomainen esimerkki siitä, kuinka sitkeällä työllä ja vahvalla henkilökohtaisella sitoutumisella saadaan aikaiseksi merkittävää ja kunnioitettavaa kulttuurityötä. Tästä väsymättömästä työstä suuret kiitokset kuuluvat festivaalin luojille ja kehittäjille Kamran Shahmardanille ja Katri Lättille.

Imatran kaupungin puolesta haluan onnitella Mustan ja Valkoisen Teatterifestivaalia 10-vuotisjuhlavuoden johdosta. Toivotan festivaalille menestystä tuleville vuosille ja jatkuvaa intoa ja paloa kehittää festivaalia siltä vankalta kansainväliseltä pohjalta, joka festivaalille on vuosien saatossa sitkeällä työllä rakennettu.

Pertti Lintunen                                                                                                                                             Kaupunginjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *