Theatre Ballet Moscow Imatralla 11.6.2015

Theatre Ballet Moscow: Stravinskyn Häät ja Kevätuhri
12. kansainvälinen Mustan ja Valkoisen Teatterifestivaali Imatralla 10. – 14.6.2015.

Peruuntuneen espanjalaisen Teatteri Cia Cocotten esityksen tilalla nähdään Theatre Moscow Balletin uskomattoman upea Stravinsky – ilta To 11.6. klo 19 Kulttuuritalo Virta, Karelia-Sali.

Theatre Ballet Moscow tuo Imatralle Igor Stravinskyn kaksi teosta; Kevätuhrin ja Häät. Ranskalainen Régis Obadia on tehnyt esityksiin koreografian. Imatralla nähtävä produktio on hieman pienempi kuin alkuperäinen, koska Karelia – salin esiintymislava asettaa omat rajoitteensa. Imatralla esiintyy 8 tanssijaa. 

Igor Stravinsky (1882 – 1971 USA) oli venäläinen nykyaikaisen taidemusiikin säveltäjä, joka asui suuren osan elämästään Ranskassa ja Yhdysvalloissa. Stravinsky muistetaan merkittävänä 1900-luvun säveltäjänä ja orkesterinjohtajana. Stravinsky on vieraillut myös Imatralla, hän vietti kuherruskuukautensa nuorikkonsa Katarinan kanssa Imatralla 1906 ja hänen laulusarjansa ”Fauni ja paimentyttö” on saanut alkunsa Imatralta

Häät (Les Noces) kuvaa vanhaan venäläiseen tradition perustuvaa häärituaalia, jossa morsian ja sulhanen eivät ole edes tavanneet toisiaan ennen häitä. Suku päättää kaikesta. Teos on vahvasti ritualistinen, mutta Obadia on pyrkinyt koreografiassaan pääsemään mahdollisimman kauas venäläisestä tai muusta etnisestä hääperinteestä. Häät on ikuinen miehen ja naisen välinen suhdetarina, joka on nykyihmisen Web 2,0 näkökulma perheeseen, rakkauteen ja perinteisiin. 

Kevätuhri on legenda niin musiikki- kuin tanssimaailmassakin. Kevätuhria pidetään Stravinskyn ja koko 1900-luvun musiikin tunnetuimpana ja merkittävimpänä teoksena. Kevätuhrin aihepiiri on pakanallisen ajan Venäjä. Musiikkia leimaa alkuvoimainen, energiaa pursuava ja vaihteleva rytmiikka, jonka käänteissä tahtilajia vaihdetaan usein. Obadia on luonut Kevätuhrin koreografian lempielokuvansa Andrei Tarkovskin Stalkerin hengessä. Koreografia on retro-futuristinen ja tanssijoille todellinen testi, koetellen välillä jopa heidän sietokykynsä rajoja. 

Kevätuhrin ensi-ilta Pariisissa 1913, on jäänyt teatterihistoriaan ensimmäisen luokan skandaalina. Pahaa-aavistamaton ensi-iltayleisö ollut varautunut kuulemaan musiikkia, jonka jälkeen itse musiikin käsite ei enää ollut aivan entisellään

Festivaalin aikaisemmin julkistettuja esityksiä ovat OLÉ –Latin Music & Flamengo Comedy sekä Art of Movement

 Mustan ja Valkoisen Teatterifestivaalin pääesityksenä nähdään tänä vuonna kumouksellinen, hassu ja ihana musiikkikomedia OLÉ – Latin Music & Flamengo Comedy. Olé on kolmen huippuammattilaisen, Paul Moroccon (USA), Guillermo de Endayan (ESP) ja Marcial Heredian (ESP) esittämä flamencon ja latinalaisen musiikin siivittämä kuuma ja hullunhauska komedia, jossa mustalaisruhtinaatkin jongleeraavat. Esitys on sirkusta, klovneriaa, tulta, flamencoa ja kuumia rytmejä innoittajanaan salsa, swing, blues, jazz ja pop. Maailmalla supersuosittu ryhmä tulee nyt ensimmäistä kertaa Suomeen.
Su 14.6. klo 19 Kulttuuritalo Virta, Karelia-sali 

 Ensimmäistä kertaa Suomessa nähdään myös kansainvälisesti tunnetun elokuvantekijän ja installaatiotaiteilijan Billy Cowien (UK) 3D tanssi installaatio Art of Movement osana Kulttuuritalo Virran Taiteiden yötä. Teoksen esittää englantilais-venäläisen Kannon Dance House ryhmä. Tässä 3D steroskooppinen tanssiesityksessä seinään projisoidaan videokuvaa, jota katsotaan 3D laseilla. Yleisölle esitetään lähikuvana tanssijan maailma. Katsojille tulee tunne, että he ovat tanssijoiden kanssa samassa tilassa. 

ART of Movement on joukko lyhyitä didaktisia kappaleita joista jokainen tutustuttaa katsojan aina yhteen 122 koreografisesta tekniikasta.  Tanssijan tila on rajoitettu yhteen neliömetriin. Tilaan on upotettu myös saksalaisen taiteilija Silke Mansholtin luoma visuaalinen maailma.
Pe 12.6. klo 19 ja 21 Kulttuuritalo Virta/ Karelia-sali    

Mustan ja Valkoisen Teatterifestivaalin vuoden 2015 festivaalin teema on ”NAURU LÄPI KYYNELTEN”. Festivaalin kaikki esitykset nähdään tänä vuonna Kulttuuritalo Virrassa. Monipuolista katuteatteria on tarjolla perinteiseen tapaan Koskenpartaan kävelykadulla koko festivaalin ajan. Festivaalin pääesiintyjät tulevat Englannista ja Venäjältä. Ohjelmiston pääpaino on tänä vuonna sirkuksessa, klovneriassa ja tanssissa. 

Vuodesta 2004 alkaen vuosittain järjestetty Mustan ja Valkoisen Teatterifestivaali on Kaakkois-Suomen suurin kansainvälinen ammattiteatteriteatterifestivaali. Vuosien aikana festivaali on vakiinnuttanut paikkansa Etelä-Karjalan tapahtumakentässä ja kävijämäärät ovat kasvaneet vuosi vuodelta. Tänä vuonna festivaali järjestetään jo 12. kerran. 

Kevätuhri: https://vimeo.com/95956318

Häät: https://vimeo.com/95956144

Kamran Shahmardan
taiteellinen johtaja
Mustan ja Valkoisen Teatteri-yhdistys ry